Napój winny do obiadu, na deser jak też do kolacji.

Pośród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego sprawą oczywistą jest to, iż do obiadu wypija się jedną lampkę wina.


Symboliczna lampka wina do kolacji rzeczywiście powinna być symboliczna – wino to ma być delikatne, a jego ilość umiarkowana.


degustacja wina
Autor: Słodki Muffin
Źródło: abcslubu.pl




polskie wino
Autor: Empik
Źródło: Empik


Picie wina do obiadku nie jedynie nadaje mu wytworności, ale też wspomaga w trawieniu. Zapewne oba te względy zdecydowały o tym, że Polacy coraz częściej idą śladem Włochów i Francuzów pijąc winko do obiadów a także deserów. Jednakowo jak w naszej kuchni coraz to częściej obserwuje się wpływy południowe oraz zachodnie, tak samo zmienia się sposób konsumowania potraw degustacja win. Winko winu nierówne. Na pewno dalej jest mnóstwo osób, które kupują po prostu „wino”, jednakże wielu Polaków wspaniale orientuje się, że białe wino wytrawne serwuje się do przystawek, do rybek a także białego mięsa najlepiej pasują stołowe białe winka (półwytrawne albo wytrawne), czerwone wina stołowe natomiast serwuje się do czerwonego mięsa, natomiast białe polskie wina świetnie akcentują smak serów pleśniowych i dojrzewających. My Polacy wina słodkie a także półsłodkie, tak białe jak również czerwone pijemy do deserów, a wina musujące łączymy z potrawami z jajek oraz ryb. W Polsce popularne stały się też wina różowe. Owe są dość „uniwersalne”, albowiem możesz je podawać praktycznie do dań każdego typu.


kultura picia wina wymaga nie tylko tego, ażeby pić winko o odpowiednich porach dnia, by serwować wino słabe przed mocnym, młodsze przed starszym jak też by zestawiać odpowiednie warianty win (pełna oferta dostępna pod adresem…) z odpowiednimi posiłkami. Istotne jest także aby degustacja wina odbywała się w należytych kieliszkach. Inne są szkła do wina białego, jeszcze inne do winka czerwonego, a jeszcze odmienne do winka musującego.

Obejrzyj